Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Polonia. Alegeri cu doliu

Polonia. Alegeri cu doliu

Polonezii sunt chemati astazi, 4 iulie, la urnele de vot in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidential. Astazi sun deschise 26 mii sectii de vot in Polonia, dar si peste hotare. Alegerile care urmau sa aiba loc in toamna acetui an sunt organizate mai devreme din cauza accidentului aviatic in care fostul presedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, a murit pe 10 aprilie.

 Amintim ca, in primul tur pentru cursa prezidentiala au fost inscrisi 10 candidati. Sondajele si observatorii locali au afirmat ca doar 2 din cei 10 au sanse sa obtina victorie in scritin.

 Acestia sunt liberalul Bronislaw Komorowski, in varsta de 58 de ani, si conservatorul Jaroslaw Kaczynski, de 61 de ani, frate geaman al  presedintelui Kaczynski. Pronosticurile s-au adeverit, cei doi fiind creditati cu 41,54% si, respectiv, cu 36,46% in urma primului tur de scrutin. Rezultatele au fost obtinute in conditiile in care rata de participare la primul tur de scrutin a fost de 55%. 

 Liberalul Bronislaw Komorowski este presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si sef interimar al statului dupa moartea lui Lech Kaczynski. Bronislaw este aliat al premierului polonez Donald Tusk. Komorowski este istoric. El provine dintr-o familie aristocratica. Pe scena politica s-a lansat in 1989, odata cu caderea comunismului. 

 Jaroslaw Kaczynski este lider al opozitiei conservatoare si presedinte al principalului partid de opozitie – Partidul Nationalist Lege si Justitie. Jaroslaw este celibatar. El locuieste cu mama sa intr-o casa din Varsovia.

In cadrul campaniei, Komorowski a declarat ca isi propune sa ajute Polonia ca aceasta să se alinieze membrilor prosperi ai UE. El a promis o colaborare eficienta cu Parlamentul.  ţinute la un nivel minim. Kaczynski, care a aparut in public intotdeaua in costum de culoare neagra, purtand cravata neagra,  si-a propus sa continue misiunea celor care au murit în accidentul de la Smolensk, Federatia Rusa, in drum spre Katyn.

ZdG